Cecilia Ericzons försök att få rättvisa genom de svenska domstolarna

4 februari 2015

Cecilia Ericzon är svensk medborgare och vän till Calle Johansson och Ida Johansson. Nedan följer en redogörelse för hennes försök att få rättvisa genom de svenska domstolarna. 

Cecilia tog fallet till den högsta myndigheten inom medicin och vård i Sverige; Socialstyrelsen. 

Hon skrev en erfarenhetsrapport om Levinsgårdens äldreboende till Socialstyrelsen. (Numera heter det IVO.) 

Hon ringde dem också flera gånger och gav dem nya rapporter. 

Efter några månader inspekterade Socialstyrelsen slutligen Levinsgaarden. Deras utredning bekräftade att Levinsgaarden hade gjort fel på flera sätt. De ställde flera krav på hur Levinsgaarden skulle rätta till sina oetiska och olagliga metoder. Levinsgaarden genomförde dock inte dessa förändringar.

 

När Cecilia återigen rapporterade till dem att Levinsgaarden fortsatte med sina brott, blev Socialstyrelsen mycket passiv. Deras svar var helt enkelt att Levinsgaarden MÅSTE lyda och genomföra förändringarna, men de gjorde ingen uppföljning för att kontrollera om förändringarna faktiskt genomfördes eller inte. 

Cecilia anmälde också personalen och Anders Andersson till JO (Justitieombudsmannen), den rättsinstans till vilken man kan anmäla missförhållanden hos myndigheter som inte följer lagen. JO avslog ärendet med hänvisning till att Socialstyrelsen redan var inkopplad och att det borde räcka. 

Cecilia skrev till olika ministrar inom regeringen, men de svarade att som ministrar är det mot svensk lag för dem att lägga sig i, men önskade lycka till med ärendet.

Den svenska juridiska regeringen - hur är den organiserad? 

1. Tingsrätt

2. Hovrätt

3. Högsta domstolen

 

De flesta ärenden avgörs i Tingsrätten. 

Om du inte är nöjd med deras dom kan du ta det till Hovrätten om de ger dig tillstånd till en ny rättegång. 

Om du inte håller med om deras domar och du får tillstånd kan du ta målet till Högsta domstolen. 

Det finns ingen jury i det svenska domstolsväsendet. 

Det finns domare, advokater och nämndemän, men ingen egentlig jury. Nämndemän är personer med olika typer av utbildning som har valts ut för att vara en person med hög integritet vid rättegångar. Eftersom de deltar i flera fall får de mycket erfarenhet. De lyssnar och domaren kan diskutera fallet med dem men det är domaren som beslutar.

 

I fallet med Idas God man fanns det inget tillstånd att ta det längre än till Tingsrätten.